Grensepasseringer

Skrevet av Det Norske Travselskap,  24.08.2023
Artikkelbilde
Foto: Hesteguiden.com

Fra og med 1. september krever svenske Tullverket en (ny) tollgaranti fra Svensk Travsport (ST) for norske hester som skal starte i løp i Sverige, samt en digital tolldeklarering. Dette er en tjeneste som DNT i samarbeid med ST arbeider med å kunne tilby.

Da ikke alt det formelle med tollgarantien er på plass riktig ennå, vil det dessverre ikke være mulig å få svenske tollpapirer eller svensk tollgaranti for start i Sverige gjennom oss nå.

Det jobbes med å få til en løsning så raskt som mulig, men treneransvarlige for hester som skal starte i Sverige må dessverre selv sørge for tollpapirer inn og ut av Sverige, samt deponere for moms (25%) samt tollavgift på 11,5% (gjelder kun vallaker) – som utregnes fra hestens verdi. Dette gjøres av svensk toll og vi ber deg være ute i god tid! Kontaktinfo til de svenske tollstedene finner du her: https://www.tullverket.se/tullklareringsexpeditioner.4.7df61c5915510cfe9e7100c9.html

Dette gjelder altså de norske hestene som skal starte i Sverige. Du vil fremdeles trenge norske deklarasjoner, samt «Erklæringen for norsk starthest» (som bekrefter at hesten har vært til start i Sverige). Dette bestilles på samme måte som tidligere via Min Side.

Svenske/utenlandske hester som skal starte i Norge er uberørt av dette og deres deklarasjonsID offentliggjøres på https://beta.travsport.no/alle-virksomhetsomrader/inn--og-utland/reise-inn-og-ut-av-norge/gjestehest/ som vanlig.

Et alternativ til ovennevnte som kan være aktuelt for de som reiser med flere hester, eller som reiser mye, er å bestille et ATA-Carnet fra Handelskammeret. Dette er et internasjonalt tolldokument som hjelper deg når du skal frakte en hest midlertidig til/fra EU. Forutsatt at hesten skal hjem igjen til Norge, kan du med et ATA-Carnet ta hesten med til løp i Sverige (og andre land) uten å måtte deponere for toll og avgifter. ATA-Carnet forenkler tollekspedisjonen og erstatter alle eksport-, import- og transitteringsdokumenter.

Mer info om ATA-Carnet, pris, svar på spørsmål og hvordan du bestiller det, finner du her: https://chamber.no/no/ata-carnet/