Shan Rags til Hall of Fame

Skrevet av Nordiska Travmuseet,  26.05.2023
Artikkelbilde
Foto: Nordiska Travmuseet

God som unghest, glitrende som eldre. Shan Rags er en av de beste varmblodshestene som er født i Norge.

Shan Rags ble født i Melhus i Trøndelag i 1987 og ble en stjernetraver i regi av Noralf P og Kristin Brækken som både var eiere, trenere og oppdrettere av Horton-sønnen. 

Shan Rags leverte til gull allerede i sin debutsesong. På 17 starter ble det 13 seirer. Med seier i både Märtha-løpet og Kriteriet var det ingen tvil om hvem som var kongen i 87-årgangen. 

4-årssesongen ble en liten skuffelse for Shan Rags som slet med beintrøbbel tidlig på sesongen. Det ble riktignok åtte seirer på tolv starter, men han mislyktes i både Jarlsberg Grand Prix og Derby.

Han skulle imidlertid komme voldsomt tilbake. Som 5-åring i 1992 fikk han sitt internasjonale gjennombrudd. I slutten av august vant han Nordiska Femåringspriset på Åby før han virkelig tok for seg i oktober. Først ble han europamester i Tammerfors, før han vant tradisjonsrike NJ Kosters Memorial på Charlottenlund og deretter avsluttet han måneden ved å vinne den svenske gulldivisjonen på Mantorp.

I 1993 ble de største seirene tatt hjemme i Norge, ikke minst gjennom en sterk triumf fra dødens i Forus Open og seier i NM. 

Shan Rags var en jernhest som taklet lange reiser fra sin base i Trøndelag og tette starter. 1994 er i så måte et godt eksempel. Da startet Shan Rags hele 30 ganger, og da var han rundt om i hele Norge, flere ganger i Sverige, i tillegg til turer til Finland, Italia og Nederland. Shan Rags vant 14 løp denne sesongen og kjørte inn drøyt 1,6 millioner kroner. Han vant blant annet Jarlsberg Grand International og Ego Boys Minne. Dette året var han også med i Elitloppet der han leverte en meget fin innsats til tredje både i kvalifiseringen og finalen. 

I 1995 kom den største triumfen i karrieren til Shan Rags. Han var ikke mye betrodd i Prix de Belgique på Vincennes, men trønderhesten viste alle bakskoene og bokførte en av tidenes største norske triumfer på travbanen.

– En drøm har gått i oppfyllelse, sa Noralf Brækken etter seieren. 

Senere på sesongen satte Shan Rags norsk rekord i Bergen med 11,8 før han tangerte verdensrekorden til Copiad på 10,7ak da han vant St Michel Ajo i Mikkeli. Også i 1995 ble det over millionen innkjørt.

1996 ble ikke en like bra sesong for Shan Rags selv om han vant fire løp og kjørte inn snaue 600 000 kroner. På slutten av sesongen meldte Brækken-familien at nok fikk være nok. Nå skulle Shan Rags konsentrere seg om avlsarbeidet. Og det gjorde han, uten den helt store suksessen.

I begynnelsen av 1999 gjorde hesten comeback i løpsbanen. Det endte dessverre på tragisk vis. Etter å ha blitt uplassert på Bjerke tok han turen til Bergsåker. Der ble det seier, men etterpå begynte Shan Rags å puste unormalt og fikk veldig høy puls. Shan Rags døde av hjertesvikt en halvtime etter løpet. 

Motivering:
Shan Rags er en av de beste norskfødte hestene gjennom tidene. Han vant Kriteriet, Märtha-løpet, Prix de Belgique, Forus Open, St Michel Ajo og flere andre store løp. Han ble norgesmester tre ganger. Totalt kjørte han inn over seks millioner kroner i en karriere hvor han fra sin base i Trøndelag reiste land og strand over hele Europa for å starte.  

Tre nye velges inn i dag

Travsportens Hall Of Fame er en del av det nordiske travmuseet i Årjäng. I dag ønskes tre nye medlemmer velkommen inn blant travsportens storheter. Fra Sverige velges Julienne og Jan-Olov Persson inn, mens årets norske representant er Shan Rags. Totalt er det nå 68 innvalgte.  

Hall Of Fame
Travsportens Hall Of Fame er ett samarbeid mellom Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK), Norske Travjournalisters Klubb og Nordiska Travmuseet i Årjäng. Siden 2007 har travets storheter årlig blitt hedret med en plass i Hall Of Fame. Les mer på travmuseet.com

For mer informasjon:
Marita Arvidsson, Museichef Nordiska Travmuseet
Telefon: 0573-71 18 00
Mobil: 076-827 08 90
E-post: marita@travmuseet.com