Mesterskapsdebut som 69-åring

Skrevet av Rolf-Henning Pedersen, Equus,  30.10.2015
Artikkelbilde
Per-Eivind Tjordal er klar for sitt første mesterskap i en alder av 69 år. Foto: hesteguiden.com

Fredag og lørdag deltar travprofilen Per-Eivind Tjordal i Nordisk Mesterskap for amatører. – Bare å få være med er en seier, sier Tjordal til Equus.

 

 Suldølen måtte vente helt til han var 69 år for å representere Norge i et internasjonalt mesterskap, men den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves…

- Uttaket kom som et sjokk og jeg trodde først det var en feil, men eposten var riktig den, jeg skal være med. Eneste skår i gleden er at mesterskapet går i Norge. Det hadde vært enda større å få en utenlandstur i min alder ettersom jeg aldri har kjørt travløp utenfor Norges grenser, men Drammen og Tønsberg får holde. Det er uansett stort å representere Norge, sier mannen som alltid har en god replikk på lur.

Eldst og best

Bakgrunnen for hans deltagelse er en strålende fjorårssesong. 10 seire på 30 starter gjorde ham til den 11. mestseirende amatørkusken i Norge i 2014. Et strålende resultat med tanke på alder og tilholdssted. Få andre amatører har like langt til en travbane, ingen i toppen var i nærheten like gamle og ingen vant så mange løp på så få starter. Og selv om vi tar med de profesjonelle kuskene med Eirik Høitomt i spissen var de milevis unna å matche seiersprosenten til Tjordal fra Suldal i Ryfylke.

- Fjorårssesongen var bra. Både Førlands Pil Fax og Førlands Faksen vant mange løp. Det går imidlertid opp og ned i denne sporten. Nå er begge skadet. Den ene har gjennomgått en kneoperasjon, den andre må kanskje gjennom samme inngrep, beretter Tjordal. En pensjonisttilværelse er imidlertid fortsatt langt unna for 69-åringen. En høyesterettsdom i Tyskland slo for noen år siden fast at også personer eldre enn 70 år får lov til å kjøre løp, og Tjordal har ingen planer om å legge opp.

Tapt trekningen

- Jeg har fire hester på stallen, og et føll som snart skal begynne opptreningen. Det nytter ikke å ligge på latsiden. Hestene må trenes, forsikrer mannen som fredag setter seg i bilen på vei mot Tønsberg. Denne gangen uten henger. Hestene i mesterskapet er det andre som sørger for. Tjordal skal bare vinne med dem…

- Jeg har sett programmet for de to kjøringene og kan ikke akkurat si at jeg har vunnet verken sportrekningen eller fått de beste hestene. På den andre siden stiller motstanderne i samme bås, og jeg skal forøke å få det beste ut av alle de fire hestene jeg skal kjøre på Jarlsberg fredag og Drammen lørdag kveld. Og skulle det ikke gå bra i mesterskapet skal jeg i alle fall sørge for å vinne banketten etter løpene lørdag, sier Tjordal med et stort smil om munnen.