Avl og sertifisering

Hvordan får vi endret eier på hesten?

Du bruker skjemaet for eierskifte. Husk alle signaturer fra kjøpere og selgere. Mer info om flereierforhold finner du HER .

Hvordan sertifiserer jeg føllet mitt og når får jeg hestepasset?

Kort tid etter vi mottar fødselsmeldingen vil du få tilsendt den sk. "sert-pakken". Her finner du microchip, helsekort, signalementskjema og konvolutter for innsending av hårprøver (DNA).
Når føllet er identifisert (signalement og DNA) og har fått sitt navn og isatt microchipen vil vi sende deg hestepasset. Når også grunnvaksinering og springseddel er sendt inn er hesten ferdig sertifisert og du vil bli meddelt dette skriftlig. Mer info finner du HER.

Hvilke dokumenter må sendes inn for å registrere en importert hest?

Vi må få bekreftelse på tollbehandling, signalementbeskrivesle (og evt. DNA) fra norsk veterinær, bekreftelse på vaksinering samt eksportsertifikat fra hestens hjemland.
Mer forklarende info finner du HER.

 

Norges totale hestebestand på ca 125.000 hester, og ca 23.000 er travhester. Disse er fordelt mellom den norske rasen kaldblodshesten og den opprinnelig amerikanske varmblodshesten.
Det er i Norge i dag en noe større andel kaldblodshester enn varmblodshester.

DNT er den norske raseorganisasjonen for travhester, og er dermed ansvarlig både for registrering/ sertifisering og stambokføring av disse, samt for å bidra til en sunn avl av traverrasen.

Travhesten er av stor samfunnsøkonomisk betydning, og fører til en verdiskapning i størrelsesorden 800 millioner kroner pr år. Regner man med ikke bare selve hesteholdet, men også den rekken av aktiviteter knyttet til bruken av travhesten, representerer dette rundt 4000 næringsårsverk. Flere tilknyttede næringer er også avhengige av hestesporten.